cosmetica

Geuren in cosmetica

11/09/2013

Misschien let je er niet zo op maar in bijna alle producten die je gebruikt zijn geurstoffen toegevoegd. Zoals bijvoorbeeld: Bloemen geuren, fruit geuren, maar ook bijvoorbeeld hele kruidige geuren. Zelf vind ik het altijd heel belangrijk wat voor geur een product heeft, daarom schrijf ik vandaag dit artikel voor jullie!

Zoals ik daarnet heb je zoveel verschillende geuren! Hieronder staan er een paar:

  • Bloemige geuren
  • Kruidige geuren
  • Citrusgeuren (Zoals citroen en sinaasappel)


Het eerste cosmetica product waar ik aan denk bij 'geuren' is toch wel parfum. Je kunt geuren in parfum op drie verschillende manieren onderdelen:
  • Topnoten: Dit zijn de geuren die je ruikt terwijl je het product aan- of opbrengt. Na ongeveer 10 minuten is de geur minder sterk geworden. De topnoten moeten meteen goed zijn voor de eerste indruk! Citrusgeuren zijn bijvoorbeeld topnoten.
  • Hartnoten: De hartnoten zijn het belangrijkste deel van de geur, dat komt omdat de hartnoten te ruiken zijn nadat de topnoten zijn verdwenen. Deze geur ruik je dus wat langer dan de topnoten. Een voorbeeld zijn bloemen geuren. 
  • Basisnoten: Je raadt het waarschijnlijk al: nadat de hartnoten zo goed als verdwenen ruik je de basisnoten. Dit is meestal 2 à 3 uur na het opbrengen van de parfum. 

Hierboven zie je een parfum die ik erg lekker vind ruiken. Het is niet een hele uitgesproken geur, maar toch lekker luchtig en fris. Versace Bright Crystal heeft een echte bloemen geur. De 'kristallen' dop vind ik een erg leuk detail. 

Ook bij deodorant let je meestal ook wel op de geur. Dat is tenslotte een van de doelen van een deodorant! De deodorant die ik op dit moment gebruik is de Dove silk dry. De geur is niet super overheersend, maar wel fris.

 Als je een fijn cosmetica merk wilt, kijk dan eens bij Rituals. Het heeft een enorme collectie met super verschillende producten (bekijk hier mij stash) en de geuren zijn allemaal echt heerlijk! Als ik aan Rituals denk, denk ik aan tropische, frisse, zoete, bloemige geuren. In de meeste producten zit honing verwerkt en daar ruik je meestal ook een vleugje van. 

Tot nu toe heb ik alleen maar lekkere geuren van producten behandeld, maar als ik aan cosmetica geuren denk, denk ik aan nagellak(remover). BLEH! Wat vind ik dat stinken, zeg. Dat komt natuurlijk vooral door de alcohol. Sommige merken proberen er parfum bij te doen, alleen daar wordt het nog viezer van. Ik denk niet dat iemand van jullie fan is van de geuren van nagellak remover. 

Deze handcrème van Herôme is nou zo'n typische geur waarvan ik echt geen idee heb waar het naar ruikt! Misschien een beetje citrusachtig, maar voor de rest heb ik echt geen idee. 

Ook in lipgloss/lipstick zit meestal een geurtje verwerkt. Zelf vind ik van die mierzoete geurtjes in lipgloss nooit zo fijn. Als je dan wat binnenkrijgt loop je de hele dag met een mierzoete smaak in je mond. Wat ik wel erg lekker vind is een vanille geur! De lipstick 105 van de Etos heeft dat.

Hét cosmetica merk met de meeste uitgesproken en aparte geuren? LUSH! Zodra je in de vaak hele kleine winkeltjes met enorm veel producten komt, komt er toch een lucht uit die winkel! Niet negatief, hoor. Er zijn best lekkere geurtjes. Zelf vind ik American Cream erg lekker, maar bijvoorbeeld ook de shampoobar Goldiva. 

Qua geuren zou ik Lush dus als hét cosmetica merk benoemen. Er zijn zoveel verschillende geurtjes! Er zit voor iedereen wel iets tussen.


Citrusgeuren vind ik meestal een van de lekkerste geuren. Vooral citroen vind ik erg lekker en fris. Daar in tegen vind ik sinaasappel en mandarijn niet lekker. 
Ook bloemige geuren vind ik erg lekker. Het zijn vaak hele zoete en lieve geurtjes. Wel kan een bloemengeur snel te overheersend worden. Lavendel bijvoorbeeld vind ik wel oké en dat geldt ook voor rozen geur. 
Kruidige geuren ben ik niet echt fan van. Neem bijvoorbeeld jasmijn: het is vaak een te heftige geur. Ook eucalyptus is niet helemaal mijn ding.

Ik vind geurtjes dus altijd erg belangrijk in producten. De geur kan het product maken of kraken. Zelf vind ik de meeste geurtjes wel lekker, zolang het maar niet al te overheersend is.

Wat is jouw favoriete geur in cosmetica?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You Might Also Like

1 Comments