DIY

DIY: Alternatieve kerstboom

12/21/2013

Geen zin in een boom waar de naalden in grote getale uitvallen, maar wil je toch wat gezelligs binnen (of buiten) hebben staan? Maak dan zelf een kerstboom van (steiger)hout! Je kunt hem versieren met lampjes, kerstballen, plantjes, waxinelichtjeshouder en nog veel meer! Lees verder en maak 'em zelf.

Wij hebben de kerstboom buiten gezet, omdat we al een 'echte' binnen hadden staan. Wanneer je 'em binnen zet kun je je wel meer uitleven met accessoires omdat ze dan niet nat kunnen regen!

Wat heb je nodig?
  • 5 meter nieuw steigerhout
  • Zaag
  • White wash (of andere verf)
  • Schroeven
  • Latjes voor het frame
  • Plankjes (maakt niet uit wat voor hout, maar steigerhout is te dik)

De onderstaande spullen heb je alleen nodig wanneer je hem wil versieren:
  • Krammetjes 
  • Snoer met ongeveer 80 lampjes
  • Accessoires (bijvoorbeeld waxinelichtjeshouder, houten sterren of hartjes, kerststerren, kerstklok, knuffeltje)

Allereerst zaag je een plank van 70 cm af. Zaag hem niet recht af, maar aan de beide kanten in een hoek van 75 graden zodat je boom schuin loopt. Daarna meet je hoeveel de plank daarboven moet worden door het rechte stuk dan de kant waar de hoeken naar toe lopen te meten. Zaag die plank ook weer af met aan de zijkant een hoe van 75 graden. Ga zo door totdat je uiteindelijk een punt krijgt. Dat is natuurlijk het bovenste puntje van je kerstboom.


Maak nu van een latje een frame voor aan de achterkant. Kijk zelf even naar de dikte en naar hoe lang je hem wilt. Hij moet natuurlijk niet boven de boom uitsteken. Hierna maak je van steigerhout een 'stam'. Je moet zelf even kijken hoe hoog en hoe dik je de stam wilt. Ligt helemaal aan je eigen smaak! 

Als je plankjes op je boom wilt om spulletjes op te zetten moet je nog wat plankjes zagen. Dit doe je niet van het steigerhout, want dat is te dik. Kijk gewoon even of je nog wat plankjes hebt liggen. Ik heb gekozen om 3 plankjes te maken in verschillende lengten. Doe wat je zelf mooi vindt.

Leg nu de plakken van de boom op de grond neer zodat je de kerstboom vorm krijgt. Hierna leg je het latje er aan de achterkant overheen en bevestig je met schroeven de planken aan het latje. Ook bevestig je nu je plankjes waar je de accessoires op gaat zetten met schroeven. 

Nu alle losse onderdelen aan elkaar zitten moet de kerstboom natuurlijk nog staan. Zaag een plankje (van een grootte die mooi bij de stam past en bevestig deze met schroeven aan de stam door ze er van onderen in te schroeven.

Nu ben je klaar met de kerstboom (en met zagen)! Je kunt hem zo laten, maar je kunt 'em ook verven:


Nu je de kerstboom rechtop kunt zetten gaan we 'em verven. Ik heb gekozen voor white wash. Een soort witte 'verf' die vrij doorzichtig. Daardoor kun je er de grove steigerhouten structuur nog mooi doorheen zien. Ik hem hem 2 keer geschilderd voor een mooiere dekking. Je kunt natuurlijk ook gewoon houtverf gebruiken in een kleurtje of gewoon wit.


Wanneer je kerstboom droog is kun je hem gaan versieren. 

Plaats bijvoorbeeld langs de zijkant van de boom een snoer met lampjes. Zoek het midden van het snoer en begin bovenaan. Als je dat doet heb je niet het probleem dat je aan de ene kant meer lampjes hebt zitten. Je kunt de lampjes heel makkelijk vastzetten met krammetjes.


Leef je uit met allerlei spulletjes die je leuk vindt en versier je hele kerstboom! Rendier of sneeuwpop knuffel, waxinelichtjeshouder (met een gehaakte hoesje is ook heel schattig voor binnen), sterren, hartjes, kerstklok, vogelhuisjes, kerstslinger, kerstrozen, lampjes, houten letters, noem, het maar op! Kijk bijvoorbeeld bij de Action of Xenos voor leuke accessoires!

Staan alle accessoires op je boom? Dan is hij klaar! Zet hem binnen of buiten en je hebt een hele leuke, alternatieve kerstboom, toch? Heb je nou geen zin om dit helemaal zelf te maken? Bij de Xenos kun je een soortgelijke boom kopen. Die kost wel €70. Als je 'em zelf maakt is het een stuk goedkoper!'

Ik hoop dat jullie deze DIY leuk vonden. Het is weer 'ns wat anders dan "Maak je eigen lipgloss"!

Heb jij een echte kerstboom thuis staan of ook een alternatieve?

You Might Also Like

3 Comments