Do It Yourself

How to: kwasten schoonmaken

12/29/2013

Wanneer je regelmatig make-up kwasten gebruikt, zal je ze ook regelmatig moeten schoonmaken. Met schone, zachte kwasten werken, werkt veel fijner! Ook is het voor je kwasten gewoon veel beter als je ze regelmatig even wast.

Om je kwasten schoon te houden moet je ze minimaal 1 keer in de 2 weken schoonmaken. 1 keer in de week is al helemaal goed! Ik denk niet dat iedereen dit doet. Ik trouwens ook niet, ook al heb ik geen hekel aan m'n kwasten schoonmaken. Je krijgt er namelijk wel wat voor terug! Meestal ben ik geneigd om gewoon elke keer weer een schone kwast te pakken, maar ja... Op een gegeven moment zijn je schone kwasten op, en dan?

Lees hieronder hoe je snel en simpel je kwasten grondig schoonmaakt, zodat je je kwasten wassen wel 2 weekjes kunt uitstellen, zonder met keiharde kwasten te hoeven te werken. :)


Wat heb je nodig?
 • Baby shampoo
 • Vieze kwasten (duhhh!)
 • Stromend water
 • Een bakje/kom
 • Een handdoek 

Vul allereerst een bakje of een kom met lauwwarm water en leg er een handdoek naast. Je kunt de handdoek plat leggen of een beetje schuin. 

Voeg aan het lauwwarme water een klein beetje babyshampoo toe. Je hoeft niet per se babyshampoo te gebruiken, als hij maar mild is! Vaak zit in baby shampoo ook SLS en SLES. Kies gewoon een fijne, milde shampoo. Zorg er ook voor dat je een shampoo hebt die lekker ruikt. De geur van de shampoo zal nog wel even in je schone kwasten blijven zitten.

Pak nu een vieze kwast en houd 'em even onder stromend warm (niet kokend heet) water zodat er al wat vuil uitgaat. Houdt de kwast met de haartjes naar beneden toe vast, zodat de haartjes niet raar gaan staan of er zelfs uitvallen.

Nadat je de kwast even onder stromend warm water hebt gehouden gaan we hem grondig reinigen! Dit doe je door je kwast voorzichtig en zachtjes langs de rand van je kom of bakje te halen. Door hem af en toe een beetje rond te draaien gaat het vuil er ook aan de andere kanten uit. 

Het verschilt per kwast hoe lang je dit moet doen. Een buffer brush heeft natuurlijk veel meer product opgenomen dan bijvoorbeeld een kleine oogschaduw kwast. Wanneer je denkt dat het vuil uit de haartjes is, kun je even met je vinger de haartjes scheiden om te kijken of er nog wat viezigheid tussen zit. Ga net zolang door totdat je kwast helemaal schoon is.


Ziet je water er zo uit? Ververs het dan even. Dan kun je weer lekker schoonmaken. Nadat je je foundation kwast of buffer kwast (net wat je gebruikt natuurlijk) hebt schoon hebt gemaakt heb je grote kans dat je water er zo uit ziet!

Is je kwast helemaal schoon? Houdt hem dan nog even onder stromend lauwwarm water. Dit doe je zodat de babyshampoo uit je kwast spoelt. Knijp eventueel een beetje in de haartjes. 

Leg je kwasten nu plat op een handdoek. Je kunt ook de handdoek iets schuin leggen en dan de kwasten met de haartjes naar beneden leggen. Zet ze in ieder geval nooit rechtop. Daardoor loopt het water naar het (houten) steeltje. Die kan dan gaan rotten of het metaal kan gaan loslaten. Ook heb je zo kans dat de haartjes eruit vallen. Dat wil je natuurlijk niet!

Het drogen kan een tijdje duren. Laat je kwasten in ieder geval een paar uurtjes liggen. Je kunt ook je kwasten net voor dat je naar bed gaat schoonmaken, daardoor kunnen ze de hele nacht drogen terwijl jij lekker ligt te slapen. Je kunt ze de volgende morgen dan gewoon weer gebruiken!

Nog even in het kort, hoe maak je je kwasten schoon?
 1. Leg een handdoek klaar.
 2. Vul een bakje met lauwwarm water en voeg wat babyshampoo toe.
 3. Houdt je kwast even onder warm stromend water.
 4. Draai met je kwast rondjes in het bakje met water en babyshampoo zodat het vuil uit je kwast gaat.
 5. Spoel je kwast nog even af onder lauwwarm stromend water.
 6. Leg je kwast plat te drogen op een handdoek.


Nadat je je kwasten hebt gewassen, kunnen er haartjes uit je kwast zijn gevallen. Dat is niet erg! Als je haartjes los ziet zitten kun je ze er voorzichtig uit trekken. Wanneer er in 1 keer een hele bos met haartjes uit vallen, is het of een slechte kwast (bijvoorbeeld bij Action kwasten heb je dat), de kwast is al wat ouder waardoor het allemaal een beetje verteerd is, of er is iets mis, maar dat is bijna nooit het geval. Vaak is er een reden. Ga bij de laatste optie eventueel terug naar de winkel.

Heb je de kwasten gewoon plat laten drogen, maar is het metaal toch los gaan zitten? Laat je kwast heel goed drogen en lijm 'em gewoon weer vast. Natuurlijk is het wel balen, maar dan kun je er verder niks aan doen. Wat je misschien nog kunt proberen, is het steeltje zo min mogelijk nat te maken tijdens het wassen. 

Je kunt je kwasten ook ophangen met de haartjes naar beneden om ze te laten drogen. Dan weet je zeker dat er geen water in het steeltje loopt! Hang ze met een plakbandje aan de badkamer muur of in je wasbak.

Wil je je kwasten nog grondiger reinigen? Dan kun je eventueel nog een cleanser gebruiken en die toevoegen aan het bakje met water en babyshampoo. Cleanser kun je kopen bij Mac, of goedkoper bij de Hema.

Laat je kwasten aan de lucht droger en ga ze niet bijvoorbeeld droog föhnen. Daardoor wordt het metaal warm en kunnen er haartjes uitvallen. Ook is de hete lucht van de föhn of bijvoorbeeld de verwarming niet erg goed voor de haartjes van je kwasten.

Het wassen van je kwasten kost niet super veel tijd. Doe dit klusje gewoon minimaal 2 keer (het liefst natuurlijk meer) in de maand en dan is het echt wel voldoende. Je hoeft natuurlijk niet elke dag je kwast te gaan wassen! Kwasten wassen kan ook heel ontspannend zijn, en oh wat is het fijn om met schone, zachte, naar babyshampoo ruikende kwasten te werken!

Maak jij je kwasten regelmatig schoon?

You Might Also Like

2 Comments

 1. Ik zou het vaker moeten doen. Krijg na dit artikel wel weer zin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ga het meteen doen echt een super leuk artikel !! ik heb er nooit erg in dat ik miijn kwasten schoon moet maken

  BeantwoordenVerwijderen