Beauty

3X beautyingrediënten die je beter kunt vermijden

9/27/2015

Kijk jij wel eens naar de ingrediëntenlijst van bijvoorbeeld je dagcrème? Of van je shampoo? En als je er dan naar keek, begreep je ook iets van die ingrediënten? Nee, waarschijnlijk wist je van de meeste ingrediënten niet wat het waren en wat ze doen. Daarom bespreek ik vandaag wat ingrediënten die waarschijnlijk veel voorkomen in jouw cosmetica en waarover negatieve geruchten gaan.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Over deze ingrediënten heb je vast wel eens iets gehoord. Het zijn namelijk veelbesproken ingrediënten omdat ze niet zo goed zouden zijn voor je huid.

SLS en SLES behoren tot de tensiden. Tensiden zijn oppervlakte reigingsmiddelen. Je vind ze ik alles wat reinigt. Dat betekent dat ze niet alleen in jouw shampoo zitten, maar ook in bijvoorbeeld afwasmiddel en tandpasta. SLS en SLES worden toegevoegd omdat ze de consument het gevoel geven dat hun huid gereinigd wordt. Een van de weinige dingen die deze ingrediënten doen is het product laten schuimen. En blijkbaar geeft schuim je een reinigend gevoel. SLS en SLES reinigen je huid wel, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je natuurlijke huidvet oplost. Daardoor wordt de bacteriefunctie van je huid verstoord, wat leidt tot een droge, schilferige huid.

Kortom: probeer deze ingrediënten zoveel mogelijk te vermijden. Je gaat er niet dood van, je huid brandt niet weg en je wordt er niet ziek van, maar goed voor je huid zijn ze niet.

Parabenen
Dit ingrediënt heb je vast wel eens in de ingrediëntenlijst zien staan. Maar wat zijn het en wat doen ze?

Parabenen zijn chemische stoffen met conserverende eigenschappen. Je vindt parabenen bijvoorbeeld in veel cosmetica, in shampoos en in tandpasta. De parabenen zorgen ervoor dat de ingrediënten in het product langer goed blijven. Ze doden namelijk de schimmels die de ingrediënten willen aantasten. Zonder parabenen zou je producten dus veel minder lang kunnen bewaren.

Volgens sommige studies zouden parabenen je gezondheid schaden door bij te dragen aan de ontwikkeling van tumoren. Dit is de redenen dat veel mensen kiezen voor producten zonder parabenen.

Siliconen
Over dit ingrediënt heb je ook vast wel eens iets negatiefs gehoord. "Siliconen verstoppen de huid" en ze zouden "chemisch" zijn.

Siliconen worden veel gebruikt in cosmetica. De meest voorkomende siliconen zijn cyclomethicone en dimethicone. Siliconen worden toegevoegd aan producten voor een soepele aanbreng. Je vindt ze dan ook vaak in bijvoorbeeld BB creams en foundations.

Siliconen zijn echter niet zo slecht als je zou verwachten. Zelfs voor mensen met een onzuivere huid werken ze heel goed. Ook werken ze goed tegen (door kleur) beschadigd en droog haar.

Wanneer je futloos haar hebt, kun je beter geen haarproducten gebruiken met siliconen. Ze verzwaren je haar namelijk, waardoor het nog futlozer wordt.

Siliconen zijn dus een stuk minder slecht dan je zou verwachten!


En dan waren dit 3 ingrediënten waarover je (bijna altijd) slechte verhalen hoort. De conclusie? Alle 3 de ingrediënten zijn niet super slecht of gevaarlijk. Je kunt ze dus gewoon gebruiken! Wel zou ik een beetje oppassen met de hoeveelheid die je ervan gebruikt. En ik zou even kijken hoe jouw haar/huid op de ingrediënten reageert. Dit verschilt natuurlijk per persoon.

Welke beautyingrediënten probeer jij te vermijden?

You Might Also Like

1 Comments

  1. Oh wat interessant. Je leest vaak dingen over make-upjes en beauty producten op blogs, maar dit lees je dan weer nier. Ik moet ook eeerlijk zeggen dat ik hier nooit bij stil gestaan heb en dit niet wist. Iets om op te letten in de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen