Verzorging

Exfoliëren, AHA en BHA?

9/01/2015

In het artikel over de skincare-challenge van Paula's Choice heb je kunnen lezen over de exfoliant die AHA en BHA bevat. Ik wilde hier nog even wat uitgebreider op terug komen, omdat het hele 'exfolieer gebeuren' mij wel aansprak. Want wat is exfoliëren nou precies en wat is het verschil tussen AHA en BHA? Ik wilde er meer van weten en daarom zocht ik het uit!

Wat is exfoliëren?
Exfoliëren is een natuurlijk proces, waarbij je lichaam de oude, vervuilde en beschadigde huidcellen afstoot en deze ververst door jonge en nieuwe huidcellen. Exfoliëren ondersteunt dus het natuurlijke proces van de celvernieuwing, waardoor je huid er stralend uit gaat zien!

Waarom exfoliëren?
Om je huid is een goede conditie te houden, is het belangrijk om je huid te exfoliëren. Door te exfoliëren is de kans op onzuiverheden en roodheden kleiner, is de kans op rimpels kleiner en ziet je huid er gewoon stralend en glad uit!


Wat voor exfolianten bestaan er?
Er bestaan verschillende exfolianten. Je hebt er die mechanisch zijn (zoals een scrub en een peeling) en je hebt er op basis van enzymen en/of hydroxzuren (zoals salicylzuur, melkzuur en glycolzuur). Enzymen en hydroxzuren maken de 'lijm' waarmee de huidcellen vastzitten los, waardoor de oude huidcellen verwijderd worden en er plek is voor de nieuwe cellen.

Glycolzuur was het eerste zuur dat in cosmetica werd toegepast. Het wordt nu nog steeds toegepast, maar wel minder vaak. Dit komt doordat bij gebruik van glycolzuur er een verhoogde kans is op huidirritatie. En dat wil je natuurlijk niet! Melkzuur een salicylzuur worden nu steeds vaker toegepast. Ze hebben dezelfde effectieve werking, maar bij gebruik van deze zuren is er veel minder kans op huidirritatie.


Wat is het verschil tussen AHA en BHA?
AHA en BHA zijn beide hydroxzuren. AHA is een afkorting voor alfahydroxzuur (Alpha Hydroxy Acid) en BHA is een afkorting voor betahydroxzuur (Beta Hydroxy Acid). Het verschil tussen AHA en BHA is dat ze beide anders oplossen. AHA is oplosbaar in water (en dus een hydrofiele stof) en BHA is oplosbaar in vet.

AHA
De AHA producten zijn beter geschikt voor de droge tot normale huid, die weinig last heeft van acné. Dit komt doordat producten met AHA aan het oppervlakte van je huid werken waardoor ze het vochtinbrengend gehalte van de huid stimuleren.

BHA 
Producten die BHA bevatten, zijn beter geschikt voor de normale, vette of gecombineerde huid die last heeft van acné. Dit komt doordat BHA tot in de poriën doordringt, waar het vervolgens de losse huidcellen in de poriën bereikt.

Hoe gebruik je producten met AHA's en/of BHA's?
Het is belangrijk om producten die AHA's en/of BHA's bevatten rustig op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met 1 tot 2 keer per week met het smeren van deze producten, vervolgens om de dag en uiteindelijk kun je het misschien wel elke dag gebruiken.

Je brengt de exfoliant aan nadat je je cleanser en toner hebt aangebracht. Je kunt 'em 's ochtends of 's avonds aanbrengen. Dat maakt niks uit! Breng na het aanbrengen van de exfoliant nog eventueel een serum aan en je nacht- of dagcrème, en dan ben je klaar!

Vooral aan het begin kan je huid gaan prikken. Wees hier op voorbereid, haha! Als jouw huid bij het 2 keer per weken aanbrengen niet reageert, maar bij het om de dag aanbrengen wel heel heftig, moet je het gebruik weer wat verminderen.

Als je een hele gevoelige huid hebt, moet je goed oppassen ben AHA's en BHA's. Gebruik ze of gewoon niet of behandel je huid na het gebruik goed met een crème die SPF bevat. Doordat je huid zo gevoelig is en de zuren je huid nog eens extra aantasten, wordt je huid zeer gevoelig voor UV-stralingen. Vermijd ook de huid rondom je ogen wanneer je de exfoliant aanbrengt.

Zelf heb ik ook een hele gevoelige huid, maar ik gebruik op dit moment wel een product met AHA's erin. Mijn huid is ook erg droog en ik heb geen last van acné. Vandaar dat ik dus een exfoliant met AHA's gebruik. Ik gebruik de exfoliant om de dag en heb geen last van huidirritaties. Mijn huid ziet er stralender en gladder uit!


Het product dat ik gebruik is de Resist Daily Smoothing Treatment with 5% Alpha Hydroxy Acid van Paula's Choice. Deze exfoliant bevat 5% glycolzuur en 0,5% salicylzuur. Het product bevat dus het zuur met de verhoogde kans op huidirritatie, maar daar heb ik gelukkig geen last van!

Ik ben door het schrijven van dit artikel echt een stuk wijzer geworden over de 'enge' AHA's en BHA's! Ik hoop dat je het interessant vond om te lezen en dat je er iets van geleerd hebt!

Gebruik jij producten met een AHA's of BHA's erin?


You Might Also Like

2 Comments

  1. Super interessant zeg!! Ik wist dat allemaal niet. Maar t klinkt erg logisch! Persoonlijk was ik altijd van een simpele scrub, maar misschien toch overstappen op een product met BHA!

    BeantwoordenVerwijderen