Lifestyle

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam

9/11/2015

Afgelopen zomervakantie ben ik een dagje naar Amsterdam geweest. Omdat ik echt gek ben van tassen, heb ik samen met m'n oma en m'n zusje een bezoekje gebracht aan het tassenmuseum Hendrikje. Een leuk museum aan de Herengracht. Vandaag deel ik mijn bevindingen en deel ik vooral heel veel foto's!

Over tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje is het grootste tassenmuseum ter wereld en is ontstaan uit een privéverzameling van Hendrikje en Heinz Ivo. Ze openden in 1996 de deuren van hun woonhuis voor de mensen die hun collectie wilde bewonderen. Omdat het een groot succes werd, verhuisden ze naar een pand aan de Herengracht in Amsterdam. Het museum trekt nu zo'n 85.000 bezoekers per jaar!

Toen we het museum binnenkwamen, werden we vriendelijk ontvangen en kregen we een uitleg over hoe het museum in elkaar zat.

De collectie
De eerste tassen die je tegenkomt wanneer je de route volgt, zijn de oude tassen. Deze trekken mij niet zo, maar de twee die je hierboven ziet, vond ik er wel leuk uitzien!

We vervolgden de route en kwamen bij de iets modernere tassen.

Links: Misschien zie je het niet meteen, maar deze tas is gemaakt van struisvogel!
Rechts: Deze is een stuk duidelijker. Het is het hoofd van een jachtluipaard. Ik vind 'em een beetje creepy!

Links: Deze groene tas is van Prada én heeft bijpassende pumps! Hoe cool?!
Rechts: Deze tas is van Michel Kors. Een heel schattig, fuchsia roze tasje.

Nog meer tassen...De tentoonstelling - Black and white: the dresscode of a lifetime
Op dit moment is de tentoonstelling 'Black and White: the dresscode of a lifetime' te zien.

"Zwart en wit. Het zijn twee uitersten en tegelijkertijd passen ze goed bij elkaar. In de tentoonstelling Black and White: the dresscode of a lifetime staan zwarte en witte tassen centraal. De tentoonstelling gaat in op deze kleurtrends in de mode vanaf de 18e eeuw tot heden. Specifieke gelegenheden zoals trouwen, communie, rouwen waren bepalend voor het dragen van witte en zwarte tassen. In de roaring twenties en de jaren '80 en '90 was zwart-wit een geliefde en moderne combintie. Nog steeds is zwart de meest geziene kleur voor een tas. Veilig, maar ook heel glamorous!"


Hierboven zie je wat tassen van de tentoonstelling. Mijn favoriet van deze tentoonstelling is ongetwijfeld de witte slangenleren (Ik weet niet zeker of het slangenleer is, maar het lijkt erop.) tas (rechts onderin).

Het pand
Het pand vind ik erg mooi. In het midden van het pand is een trappenhuis met daarin een soort van spiraal met allerlei lichtjes. Echt heel leuk! En verder heb je natuurlijk uitzicht op de gracht.

High tea
Nadat we alle tassen hadden bekeken, gingen we high teaën. Mijn opa was ondertussen ook gekomen (hij was naar Sail geweest terwijl wij het museum bezochten). Ik de buurt van het museum zit de patisserie Kuyt. Hier waren m'n zusje en ik eerder geweest en alles wat we geproefd hadden, was zó lekker! Stiekem hoopten we dus dat de high tea bestond uit gebakjes van Kuyt.


Het zaaltje waar we zaten was heel gezellig ingericht. Grote gouden kroonluchters en behang dat perfect paste bij het gebouw. En, we hadden uitzicht op de gracht waar veel bootjes voorbij kwamen vanwege Sail. Super leuk!Hierboven zie je wat we allemaal kregen bij de high tea. We begonnen met 2 verschillende soorten sandwiches, daarna een soort van kaasstengel, saucijzenbroodje, hazelnoot- amandelbiscuit, appelgebak, chocolade en frambozen macarons. En ja, sommige dingen waren van patisserie Kuyt!

Na al deze lekkere dingen kregen we ook nog eens scones. Ook deze waren heerlijk!

Algemeen
Het museum is niet super groot. Na een uurtje hadden we alles wel gezien (Ik ben niet zo'n iemand die alle beschrijvingen gaat lezen en alle tassen een voor een gaat bestuderen). Verder is het museum makkelijk bereikbaar met de tram.

Meer info? Kijk dan even op tassenmuseum.nl.

Ik vond het museum erg leuk! Normaal vind ik musea snel saai, maar nu niet. Wanneer je net zo'n tassenliefhebber bent als ik, kijk je waarschijnlijk je ogen uit (en hoop je heel stiekem dat je er eentje mag meenemen). Verder was de high tea heerlijk! Echt de moeite waard!

Ben jij wel eens in tassenmuseum Hendrikje geweest? Is dit museum iets voor jou en wat is jouw favoriete tas? 


You Might Also Like

3 Comments

 1. Wat ontzettend leuk! Lijkt me heerlijk om al die tassen te bekijken. Wat zijn het er veel, en zo verschillend.
  Het pand ziet er idd ook erg mooi uit. En die high tea mmmmm
  Groetjes sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk! Ik wist helemaal niet dat dit bestond.
  Mooie foto's heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er super leuk uit, wil er zeker een keertje naar toe!!

  BeantwoordenVerwijderen