Travel

Groetjes uit Berlijn!

10/19/2015

Precies een week geleden (maandag 12 oktober) vertrok ik met een groep van 30 leerlingen en 3 docenten van mijn school naar de hoofdstad van Duitsland, Berlijn. We gingen op werkweek! In totaal gingen we 5 dagen, waarvan 2 dagen reisdagen en 3 dagen in Berlijn. Het was een geweldige midweek! Vandaag deel ik mijn reisverslag met heel veel foto's!

Maandag 12 oktober 2015
Om kwart voor 6 (!!!) ging de wekker. De bus vertrok namelijk al om 7:00. Super vroeg voor iemand die eigenlijk pas na tienen wakker wilt worden. Maar goed, je moet er wat voor over hebben, toch? De reis duurden in totaal 12 uur. We moesten namelijk om de drie uur drie kwartier stoppen, omdat de buschauffeur dan even moest rusten.

Toen we bijna aankwamen, werd iedereen een beetje zenuwachtig. We sliepen namelijk in gastgezinnen en dan ben je toch wel benieuwd waar je terecht komt.

Met de groep hadden we een plek afgesproken waar we elke dag zouden verzamelen, omdat we natuurlijk niet met z'n allen bij elkaar verbleven. Toen we met de bus bij dat punt aankwamen, laadden we de spullen uit en moesten we nog even wachten op de gastouders.

Op een gegeven moment was mijn gastouder er. We (ik en 3 vriendinnen) werden in de auto geladen. Echt een bizarre auto. Je kon er met z'n zessen in en de middelste twee stoelen waren omgedraaid zodat je een soort treinzitje achterin had.

Na ongeveer 2 minuten kwamen we aan bij een appartementen complex, waar twee kinderen ons verwelkomde. Een meisje van 17 en een jongetje van 8.

Meer lezen over reizen? Klik dan hier voor mijn reisblog

Dit was onze kamer. We sliepen in de kamer van het jongetje. Zoals je ziet is het niet groot, maar het was gewoon prima!

Binnenkort zal er nog een artikel verschijnen over mijn ervaringen van een gastgezin. Daarom ga ik er nu niet heel diep op in. 

We kwamen ongeveer om 19:00 in het gastgezin aan. Daarna aten we spaghetti, ging ik wii'en met het jongetje en daarna gingen we douchen en slapen.

Dinsdag 13 oktober 2015
Om kwart voor 7 ging de wekker, want de bus vertrok om 8 uur en we moesten nog een stukje lopen. Nadat ik met moeite op was gestaan, ging ik ontbijten. De mevrouw bij wie we verbleven had brood voor ons geroosterd en er was genoeg beleg!

Ook kregen we een lunchpakketje mee. Deze bestond uit 2 sandwiches, een appel, een zakje met snoepjes, een chocoladebroodje en een koekje. Verder kregen we een flesje water mee.

Om 8 uur zaten we met z'n allen in de bus op weg naar het centrum van Berlijn. Het was vanaf het Treffpunkt (zo heette het punt waar we verzamelden) ongeveer een uur rijden naar het centrum.

Onze eerste activiteit was een fietstocht door Berlijn. Op de fietsen van Berlin on bike! croste we de hele stad door. Heel leuk, maar wat was het koud! Ik was heel blij dat ik handschoenen had meegenomen en m'n winterjas aan had, want de gevoelstemperatuur lag onder nul!


Op de fiets door Berlijn racen vond ik erg leuk! We kwamen onder andere op een binnenplaatsje vol met graffiti. Ik vond deze tekening van Anne Frank zo mooi!

Daarna fietste we door naar de Berliner Dom. Later zouden we hier nog terug komen en zouden we ook naar binnen gaan.

Omdat het zó koud was mochten we van onze gids - die trouwens Nederlands sprak - even een chocolaterie in. Kijk deze heerlijke gebakjes! Jammie!

Na de fietstocht gingen we naar het Hamburger Bahnhof. Een museum waar we een opdracht voor CKV moesten doen. Er was alleen een probleem: de helft van het museum was gesloten. Hierdoor konden we de opdracht niet doen, haha! Het gedeelte van het museum dat wel open was, vond ik trouwens niet zo leuk.

De laatste activiteit op dinsdag was een bezoekje aan het concentratiekamp Sachsenhausen.

Er was niet heel veel meer over van het kamp, maar ondanks dat was het erg indrukwekkend en interessant.

Er waren wat gereconstrueerde gebouwen waar de bedden nog in stonden. Ze stonden wel achter glas. Vandaar dat de foto niet zo mooi is.

Ook waren de gaskamers en de ovens waar de lijken in verbrand waren nog zichtbaar. We hadden een gids die Engels sprak. Ze vertelde een verhaal dat ik nog niet wist: als mensen ziek waren, gingen ze naar een dokter. De dokter ging ze dan even 'nakijken'. Hij zette de mensen tegen een meetlat om de lengte te bepalen, maar op dat moment werd er een kogel door de lat in de nek van de patiënt geschoten. Zo bizar! Ik kan het gewoon haast niet geloven wat daar allemaal gebeurd is. Als je ooit de kans krijgt om een concentratiekamp te bekijken, zal ik het zeker doen. Het is schokkend, maar ook heel indrukwekkend.

Na Sachsenhausen reden we ongeveer anderhalf uur naar het Treffpunkt. Vervolgens liepen we naar het gastgezin waar we pizza aten. Na een beetje te hebben gekletst, gingen we douchen en lekker slapen.

Woensdag 14 oktober 2015
Na een busrit van een uur begonnen we dinsdag bij de Reichstag. We zijn er niet in geweest.

Vervolgens liepen we door naar de Brandenburger Tor. Als je tussen de middelste 2 pilaren doorkijkt, zie je onze rode bus staan!

Daarna gingen we naar een of ander Russisch monument. Dit was niet zo bijzonder.

Nadat we het monument hadden bekeken, reden we naar de Berliner Dom, waar we weer een CKV opdracht moesten doen. We moesten een fotoreportage maken, dus iedereen liep foto's te maken.
Het begon op dat moment (ongeveer 9:30) te regenen en de regen stopte pas de volgende dag. Echt heel vies! Vandaar dat er wat spetters op m'n lens zitten.


In de Berliner Dom kregen we een rondleiding van een Engelstalige gids. Ze kreeg weinig aandacht, omdat iedereen foto's aan het maken was voor de opdracht. Ook ging ze overal erg lang over door en praatte ze een beetje te zacht en saai.Na de Berliner Dom reden we naar de East Side Gallery. Dit is een stuk van de Berlijnse Muur waar verschillende kunstenaars kunstwerken op hebben gemaakt. Ondanks dat het heel hard regen, was dit mijn, op een na, favoriete activiteit!

De rest van de middag kregen we vrij tijd in de Kurfürstendamm. Dit is een lange winkelstraat. Ik bracht een bezoekje aan het KaDeWe waar ik dit heerlijke taartje at!

Na het KaDeWe ging ik ook nog even naar de DM waar ik wat bestellingen door kreeg van thuis. De DM is namelijk zo goedkoop! Als je ooit nog in Duitsland bent, ga even naar de DM. Alle make-up is sowieso 2 euro goedkoper. Ik kocht er een L'Oreal nagellakje voor €4,99 voor m'n tante en kocht voor mezelf nog een Essie lakje voor €8. Zo goedkoop!

Na het shoppen reden we naar het Sony Center, waar we eerst even wat mochten eten. We hadden niet heel lang, dus ging ik met een paar vriendinnen naar de Mc Donalds. Wat je hierboven op de foto ziet is trouwens niet alleen van mij, hoor!

De laatste activiteit op woensdag was een film kijken in het Sony Center. Het was de film Pan. Misschien heb je 'em al gezien, want hij draait ook in Nederland. Ik vond het in ieder geval echt een walgelijke film. Ik verwachtte een of andere grappige film over Peter Pan, maar nee. Het was een fantasy film. Daar houd ik sowieso niet echt van, maar deze film was echt het toppunt. Enge geschminkte mannen die kinderen uit hun bed haalde. Walgelijk gewoon. Heb er geen andere woorden voor.

Na de film reden we weer naar het Treffpunkt, liepen we naar het gastgezin, douchten we en gingen we slapen.

Donderdag 15 oktober 2015
Donderdag was mijn laatste dag in Berlijn, maar zeker de leukste. We gingen namelijk naar het Festival of Lights! Hier keek ik zo naar uit.

We startten de dag in Potsdam. Een super chique wijk met Hollandse huizen en een paar mega grote en oude paleizen.

We zouden in het Neues Palais een rondleiding krijgen. Wat ik niet wist, was dat je moest betalen om foto's te maken en de docenten 1 persbandje hadden gekocht. Toen ik op de wc zat, was blijkbaar besloten dat ik het persbandje zou moeten krijgen en ik dus alle foto's binnen mocht maken. Dat was echt heel leuk!

Het Neues Palais is zó groot. We hadden een Nederlandse gids - die trouwens echt super aardig was - die in elke zaal wat vertelde.

Het plafond van de zaal die je hierboven ziet, is volledig gemaakt van schelpen. Heel mooi!

Overal waar je keek, hingen kroonluchters. Echt van die mega kitscherige kroonluchters. Wel heel mooi!

Na Postdam gingen we naar het Stasimuseum. Dit was echt helemaal niks. Heel saai. Volgend jaar wordt dit ook geschrapt van het programma.

Na het Stasimuseum kregen we wat vrij tijd bij Alexanderplatz.

Hierna gingen we de Fernsehturn op. De toren is 203 meter hoog en we waren er binnen 20 seconde! Helaas was het heel erg bewolkt en konden we niet zoveel zien. Wel was het ondertussen droog geworden.

Na het bezoekje aan de Fernsehturn liepen we richting de Berliner Dom. Daar werden we vrijgelaten om wat te gaan eten.

Drie vriendinnen en ik kwamen in Kantine Deluxe terecht waar we vervolgens bijna twee uur hebben gezeten. Het was zó gezellig en het restaurant was ook zó leuk!

 Kantine Deluxe is heel industrieel ingericht, maar ook heel gezellig.

Wat ook heel leuk was, was dat je via een tablet moest bestellen. De hele menukaart stond erop en dan kon je op + klikken als je het wilde. Vervolgens klikte je op 'Send order'. Als je bestelling klaar was, ging de tablet trillen en ging er een lampje branden waarna je je bestelling op kon halen. Het drinken werd wel gewoon gebracht en ook de vuile borden en glazen werden opgehaald. Echt een hele leuke manier van bestellen.

En het eten was ook nog eens super lekker en goedkoop! Kantine Deluxe is zeker een aanrader.

Om half 8 hadden we voor de Berliner Dom afgesproken om vervolgens met z'n allen het Festival of Lights te bekijken. 

Op weg naar de Berliner Dom kwam ik deze boot tegen die langs alle verlichte bezienswaardigheden vaarde. Ook projecteerde hij dingen onderweg. Hier projecteerde hij de Brandenburger Tor op de Berliner Dom.

En daar was het dan eindelijk: het Festival of Lights.Op de Berliner Dom kwam om de zoveel tijd een nieuwe projectie. Echt zó mooi en bijzonder!

Vanachter de fontein werd het licht op de Berliner Dom geprojecteerd wat een heel mooi beeld gaf.

We zijn ook nog naar een paar andere gebouwen geweest, waaronder de Brandenburger Tor. Op de Brandenburger Tor werden filmpjes afgespeeld, gemaakt door verschillende landen. Binnenkort zal er een uitgebreid artikel met foto's en een video op m'n blog hierover verschijnen. Voor nu kan ik vast zeggen dat ik het echt GE-WEL-DIG vond. 

Die avond in het gastgezin heb ik mijn tas ingepakt en ben ik gaan slapen. Dat was het dan. 

Vrijdag 16 oktober 2015
Vrijdag vertrokken we 8 uur weer richting Nederland. Om half 8 was ik weer thuis met 601 foto's en een hoop geweldige herinneringen. Echt een weekje om nooit meer te vergeten!

Ben jij wel eens in Berlijn geweest?

You Might Also Like

5 Comments

 1. Groetjes teug!! hihi. Wat een mooie foto's en wat een gaaf avontuur. Berlijn lijkt me echt zo'n fijne stad. Ik ben er nog nooit geweest. Eigenlijk is het best goed te doen met de trein. Ik stap op in mijn 'achtertuintje' (lees; station Apeldoorn) en een paar uurtjes later sta ik in het hartje van Berlijn. Gevalletje van YOLO! Doen, of niet? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat n superblog! En de foto's zijn echt prachtig. En natuurlijk heel erg bedankt voor de nagellak! :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, ziet er super leuk uit. Zou er zelf ook wel eens naar toe willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben met school twee keer in Berlijn geweest en ik wil er dol graag nog een keer heen! Zelf ben ik nog nooit bij een gastgezin geweest, het lijkt me echt super tof om zo iets mee te maken!

  BeantwoordenVerwijderen