Do It Yourself

Berkenstammen waxinelichthouders

11/26/2015

Hier is 'ie dan! De laatste herfst do it yourself van 2015. Voor mijn gevoel begint de herfst een beetje tot z'n einde te komen. Het is tijd voor de winter! Maar eerst nog even deze super leuke do it yourself die je ook prima in de winter zou kunnen maken. Ik leg je vandaag namelijk uit hoe je van de berkenstam waxinelichthouders kunt maken!

Op Pinterest of in magazines heb je ze misschien al gezien: van die waxinelichtjes in boomstammen. Echt heel leuk en vooral heel sfeervol! M'n moeder zag ze ook en besloot ze gewoon zelf te maken. Want hoe moeilijk is het nou om wat gaten te zagen in een boomstam? Je zou ze natuurlijk ook kunnen kopen voor €40, maar als je ze zelf kunt maken...


Een tijdje geleden ben ik naar het bos geweest en heb daar een berkenstam meegenomen. Het was even zoeken naar een mooie, want de meeste stammetjes liggen al een tijde op de grond waardoor ze al een beetje vergaan zijn. Zoek dus een verse. Eentje die het liefst op hetzelfde moment afgezaagd is.

Laat je berkenstam wel een tijdje drogen. Laat hem buiten liggen, maar zorg dat 'ie niet in de regen ligt, want dan droogt 'ie natuurlijk niet.

Ik heb even gegoogeld: je kunt ook gedroogde berkenstammen kopen. Een stuk minder leuk natuurlijk, maar wel lekker makkelijk.

Als je stam eenmaal wat droger is, zaag je 'em in stukjes. Ik maakte de stukjes in verschillende grootte omdat dat een speels effect geeft. Het zagen deed mijn vader met een cirkelzaag. Met een handzaag lukte het niet. Daar is het hout veel te sterk voor!


Als je een aantal stukken stam hebt, kun je ze rechtop zetten en met een gatenzaag er aan de bovenkant een gat inboren. Zorg dat het gat precies groot genoeg is voor een machinelichtje.

En dan is je do it yourself alweer klaar! Ik was wel even bang dat de stammetjes in de fik zouden vliegen. Maar dit is gelukkig niet gebeurd.

Ik vind deze do it yourself erg geslaagd! Hij is goedkoop, makkelijk en sfeervol!

Wat vind jij van deze do it yourself?

You Might Also Like

3 Comments