Fotografie

Hoe ik mijn (product)foto's maak

11/18/2015

Geregeld krijg ik vragen en opmerkingen over mijn foto's. Omdat ik fotograferen zelf super leuk vind en er ondertussen ook wel iets vanaf weet, leek het mij leuk om een artikel te schrijven met wat tips over fotograferen. Ik ben natuurlijk geen expert, maar heb de laatste tijd wel wat handige fotografie trucjes geleerd die ik graag met jullie deel!
De tips die ik geef zijn tips die misschien meer geschikt zijn voor productfoto's. Ik maak namelijk vooral productfoto's.


Klik hier voor meer fotografie tips!

Welke camera gebruik je?
Ik gebruik nu bijna twee jaar de Canon EOS 600D. Een hele fijne spiegelreflex als je het mij vraagt! Ik heb een tijdje gezocht naar de goede (en een beetje betaalbare) camera, maar kwam al snel bij deze uit. De reviews waren erg positief. Hij heeft een uitklapbaar schermpje waardoor je ook foto's van jezelf kunt maken. Verder maakt hij gewoon kwalitatief mooie foto's. Natuurlijk is een goede camera belangrijk voor een mooie foto, maar ik denk dat een goede fotograaf nog veel belangrijker is. :)

Ik kan je de Canon EOS 600D zeker aanraden als je wilt beginnen met foto's maken. Maar ook als je al wat langer foto's maakt, is het een prima camera!

Hoe ik mijn witte achtergrond 'maak'
Bij productfoto's is het vaak mooi om een witte achtergrond te gebruiken. Hiervoor is een heel handig en goedkoop trucje. Koop gewoon een wit blad (ikzelf gebruik A3) en leg dit tegen iets aan. Je product kan dan op het witte blad staan, maar hetzelfde blad is de achtergrond waardoor je geen duidelijke scheiding hebt. Zo'n wit blad is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens handig! Je kunt 'em elke keer op een andere plek leggen. Op een plek waar op dat moment mooi licht is bijvoorbeeld. En dan kom ik meteen bij m'n volgende tip...


Licht
Dit is een hele voordehandliggende tip, maar licht is echt zó belangrijk! Als je een foto maakt op een lichte, zonnige dag wordt 'ie zoveel mooier dan wanneer je 'em op een grijze herfstdag maakt. Zoek dus altijd een plekje met mooi licht. Nu de dagen steeds donkerder worden, is mooi daglicht zeer zeldzaam. Maak dan bijvoorbeeld gebruik van kerstlampjes! Door ze op de achtergrond van je foto te leggen, krijgt je een hele sfeervolle foto. Ook zou je gebruik kunnen maken van speciale lampen. Zelf heb ik zo'n mini fotostudio waar ik eventueel m'n foto's in zou kunnen maken. Maar meestal wacht ik totdat het wat lichter wordt buiten, omdat dit toch het mooiste is.


Ik maak m'n foto's eigenlijk altijd buiten. Het licht is hier meestal mooier en met fotograferen kun je natuurlijk gebruik maken van de zon. Hierboven zie je een foto die door de zon een stuk interessanter is geworden. Zonder zon zou 'shine' niet hebben gereflecteerd op het witte blad.


Buiten foto's maken heeft nog een voordeel: je kunt gebruik maken van natuurlijke achtergronden. Ikzelf vind het altijd mooi om een groene achtergrond te hebben. Meestal zet ik het product dat ik moet fotograferen voor wat planten. Wat ook mooi is, is om gebruik te maken van bloemen. Helaas kan dat op dit moment niet, maar gekleurde blaadjes zijn natuurlijk nu wel overal te vinden.


Maak gebruik van het diafragma
Op bijna alle camera's kun je zelf het diafragma instellen. Het diafragma is een van de 3 belangrijkste onderdelen waarmee je je camera kunt 'beïnvloeden'. Door het diafragma aan te passen, pas je aan hoeveel licht er de sensor binnenvalt. Bij een klein diafragma, is het gat waardoor het licht naar binnen valt groot en krijg je veel diepte in je foto. Stel je scherp op iets op de voorgrond, dan zal de achtergrond heel wazig worden. Als je een groot diafragma instelt, dan wordt je volledige foto scherp.

Ikzelf maak meestal gebruik van een laag diafragma, omdat ik het mooi vind als er een onscherp gedeelte in m'n foto zit.


Fotobewerking
Ik bewerk al m'n foto's. Meestal hoef ik niet veel aan te passen omdat het licht mooi genoeg is, maar toch pas ik de foto's nog een beetje aan. Wat ik doe is de helderheid en de highlights een klein beetje aanpassen. Zo wordt de foto iets frisser. Als de kleur van bijvoorbeeld een oogschaduw niet helemaal goed is overgekomen, pas ik de kleur ook nog wat aan, zodat 'ie gelijk is aan de werkelijke kleur.

Om m'n foto's te bewerken gebruik ik picmonkey.com. Ik denk dat deze site bij de meeste van jullie wel bekend is. Het is gewoon een makkelijke site om je foto's te bewerken en het is ook nog eens gratis!


En dan waren dit een aantal simpele tips voor het maken van je foto's! Ik heb nog veel meer tips, dus al jullie het leuk vinden, kan ik binnenkort wel een tweede deel schrijven!

Heb jij nog een fotografie tip? 

You Might Also Like

7 Comments

 1. Ik heb altijd zo veel aan zulke tips! Ik ga dat van die witte achtergrond met dat papier echt even gebruiken, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijne tips! Zelf pas ik de meeste ook al toe bij mijn productfotografie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is een van de beste artikelen zeg! Met mijn eos 400D mis ik t schermpje best dus wie weet ruil ik m in. Dat vel papier is wel handig. Ondanks de tips denk ik wel dat je feeling moet hebben. Helaas ontbreekt dat me compleet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je blog is geweldig! Je DIY's zijn super leuk! xx

  BeantwoordenVerwijderen