Fotografie

Lichtstrepen fotograferen

11/24/2015

Op internet zie ik wel eens van die gave foto's voorbij komen van bijvoorbeeld een snelweg met een streep van wit licht en rood licht. Snap je wat ik bedoel? Zo'n lichtstreep. Ik vind dat altijd super vet en besloot het zelf ook eens te gaan doen. Ik houd echt ontzettend veel van fotograferen en dit is een hele gave en creatieve manier van foto's maken. Benieuwd hoe ik het deed? Lees dan verder.
Lichtstrepen zijn heel makkelijk vast te leggen. Je kunt het ook met (bijna) elke camera doen!

Om de lichtstrepen goed vast te kunnen leggen moet je het volgende doen:
  1. Zet je camera allereerst op een statief en zet de zelfontspanner aan. Zo voorkom je dat je camera beweegt als je de ontspanknop indrukt. Je kunt ook een foto maken met een afstandsbieding. Zelf heb ik deze niet, dus ik gebruik de zelfontspanner. Werkt ook heel goed!
  2. Zet je camera op de M-stand (handmatig) of op de Tv- of S-stand. 
  3. Zet nu je ISO zo laag mogelijk. Dit doe je om ruis tegen te gaan.
  4. Om een zo lang mogelijke sluitertijd te kunnen instellen, neem je ook een laag diafragma.
  5. Verder moet je ook je sluitertijd laag zetten. Hier moet je mee spelen. Wil je bijvoorbeeld alleen een hartje tekenen? Zet 'em dan op bijvoorbeeld 2 seconden. Wil je meer lichtstrepen? Zet 'em dan op bijvoorbeeld 30 seconden. 
Klik hier voor meer fotografietips!

Op de foto hierboven gebruikte ik de zaklamp van m'n mobiel als lichtbron. Dit licht was te fel waardoor je mij en de achtergrond ook nog goed ziet. Het hartje was wel goed gelukt. Hier stond de sluitertijd op 2 seconden.

Voor deze foto gebruikte ik 2 gekleurde lichtjes (van die staafjes die je moet knakken). Ik zette de sluitertijd op 30 seconden en draaide net zolang met de staafjes rond totdat m'n camera de foto had gemaakt. Zoals je ziet krijg je dan een stuk meer licht.

Bij de bovenstaande foto's was er iets te weinig licht, waardoor je de kleuren niet zo goed ziet.Na een tijdje had ik door hoe het moest en kreeg ik een prachtig resultaat! Op de foto's hierboven staat 'ie wederom weer op de zelfontspanner. De sluitertijd staat op ongeveer 10 seconden. Mijn zusje en ik staan hier naast elkaar 10 seconden lang gekleurde staafjes te bewegen. En dit is het resultaat! Gaaf, hè?!

En zo makkelijk is het om een foto met lichtstrepen te maken! Oefenen er gewoon even mee en je zult zien dat je hele gave foto's krijgt!

Heb jij wel eens een foto met lichtstrepen gemaakt?

You Might Also Like

3 Comments